Det sagolika Nepal

Jag är nu i Nepal och njuter för fullt. Det är väldigt annorlunda och spännande här. När strömmen i staden ligger nere är det endast ett fåtal stearinljus som lyser upp gatorna och kastar ett fladdrande sken på de förbipasserande människorna. Jag har spenderat mina första dagar med lite sightseeing i Kathmandu och en natt i byn Nagarkot, uppe bland bergen med utsikt över Himalaya. Väldigt vackert. Nu befinner jag mig i en stad som heter Pokhara som är en lugn och fridfull stad. Imorgon drar jag vidare söderut för att åka på djungelsafari i en national park i Nepal. Jag är väldigt tacksam för alla kommentarer jag får och jag ska bli lite bättre på att svara på dessa. Jag vet att framförallt mattis har gnällt en hel del över detta hehe. Jag har faktiskt två par långbyxor, det andra paret går att se på bilderna i detta inlägg. Annars har jag tänkt använda shorts i de varma länderna men som bekant är det ju inte särskilt lämpligt i Iran. Och kebaberna i Iran var riktigt bra. De hade lite olika sorter, den kebaben vi har i Sverige kallade persierna for turkisk kebab. Det som heter kebab hos dom serveras på grillspett med ris. Båda alternativen var riktigt goda. Till de senaste kommentarerna från Malin och Johannes lägger jag upp en bild på några av de godissorter jag köpt hittills i Nepal. I Iran var det mycket färska bakverk i stil med baklava som åts som godis. De var väldigt goda men svåra att frakta hem.


Pashupati som är en helig plats för hinduer. Röken som syns på bilden är ett lik som bränns längs flodkanten


En buddhistsiskt stupa som är den största i Nepal





En stor bönesnurra


En apa vid Monkey Temple


Vid Monkey Temple med karektäristiska buddhistiska böneflaggorna


Den Nepalianska landsbyggden


Jag med Himalaya i bakgrunden


Solnedgång


De spöklika dimmorna som likt en slöja täckte sluttningarna innan solen stigit upp

Soluppgång över Himalaya, någonstans i riktning med solen befinner sig Mt. Everest


De snötäckta bergen i dagsljus


Det gamla kungadömmet Boghtapor


En lokal skolklass


Utsikt över Pokhara


Sjön vid Pokhara

Godis


Kommentarer
Postat av: Anonym

Johannes kommer drömma om ditt godis... och vara mucho avundsjuk :)

2008-10-25 @ 17:39:08
Postat av: Malin

Det var jag som skrev innan, var så exalterad att jag glömde skriva mitt namn.

2008-10-25 @ 17:40:31
Postat av: Mao Jens

Du far ju klippa dig nu mannen. Jag som tyckte mitt har borjar bli langt efter 7 1/2 vecka utomlands hade ju helt klart inte sett din frisyr, haha. Du ser ut att ha det kanonfint ju. Extremt vacker natur och snygga bilder! Var det en Leica du hade?

2008-10-26 @ 08:55:53
URL: http://uppdragresa.blogspot.com
Postat av: mams

Bra bilder du tar. Fina mattor du skickade och otroligt att det fungerade så bra med posten. Men en låda (med mattorna) hade börjat gå sönder. Sköt om dig! / mamma

2008-10-26 @ 19:01:08
Postat av: Pappa

Hej Jesper.

Fina bilder,Nepal verkar vara varmare än jag trodde,man ser ju palmer och gröna dalar. Var på auktion idag. Mattorna var inte i närheten av dina mattor. Allting är bra utom vädret just nu. Ha det så bra.

Pappa

2008-10-26 @ 19:53:45
Postat av: Jessica

Jens!

Han ska inte klippa sig!! Han håller ju på att spara ut så han kan sätta upp det i en tofs :) Kom in i matchen!



(Jesper, om du vill klippa dig så får du) :P

2008-10-26 @ 20:26:21
URL: http://jexinas.webblogg.se/
Postat av: Thomas Yeshe Dalarud

Hej Jesper, jag fick din bloggadress av Ingrid idag. Kul att se att du hittat till Himalaya! Jag bodde flera år vid foten av just Monkey temple (Swayanbounath) i den tibetanska bosättningen. Det verkar som elförsörjningen inte har bättrat sig! Lycka till!



/yeshe

2008-10-27 @ 12:04:57
Postat av: Jesper

Jag har aven hittat ett paket med sma chokladkakor som jag koper varje dag. Dom kostar ca 1,50kr och ar sjukt goda. Det blir nog ingen klippning, atminstone inte innan jag kommer hem. Jag funderar pa att lagga upp en bild pa mattan men den gor sig inte lika bra pa bild som i verkligheten. Kul att aven du har hittat hit yeshe.

2008-10-28 @ 16:00:45
Postat av: Pappa

Hej Jesper

Mamma sa att du undrade vad mattorna är värda här. Din matta är värd kanske 5-6000,Nain mattan kanske 3-4000, men svåra att sälja för närvarande. Ni skall behålla dem och använda och njuta av dem istället. Du är på väg mot Indien. Det blir spännande att höra och se.

Ha det bra.Pappa

2008-10-28 @ 19:54:24
Postat av: samira

hi hesper,h r u,nice pictures:)so u r enjoying ur trip..ha?i wish u could write ur pasts in english:(

take care:)

2008-10-28 @ 22:29:54
Postat av: Gustavo

Hej du äventyrliga!



Du tycks vara i en vacker omgivning, fylld med apor och godis, som dessutom är varm och skön. Detta får mig att tänka på din framtida vistelse i Putinland. En av professorerna på min kära slaviska inst berättade nyligen hur kraftigt hon led under sina år som gäststuderande i Ryssland. Det var vinterkylan som var grunden till lidelsen. Därför tänkte jag ”ge”dig ett värmande stycke ur Gogols Kappan…Så du vet vad du har att vänta!



”Det finns i Ryssland en fruktansvärd fiende till alla. Denna fiende är ingen annan än vår nordiska köld. Vid niotiden på morgonen, just då man överallt på gatorna ser folk skynda till departementen, brukar kylan utan minsta avseende på person ge så skarpa nyp i allas näsor, att de stackarna ej vet vad de ska göra av sina näsor. Till och med de som är tjockt bekläda plågas av kylan, så att pannan svider och tårarna pressas fram ur ögongloben…Enda räddningen är att rusa fem-sex gator och sedan stampa sig riktigt varm”



Håll dig nu varm, jag vill ju kunna ersätta dig för mattan!



Gustavo

2008-10-31 @ 01:56:23
Postat av: Linda

Riktigt skön frilla!!!Passar dig perfekt =)Ta d lugnt bland aporna..kram

2008-10-31 @ 12:23:49
Postat av: Marlieke

Hey Jesper!



That looks all very nice!!! Take care and have fun on the rest of your journey. Good luck in Delhi! Gr, Marlieke

2008-11-02 @ 11:35:19
URL: http://marloekoe.reismee.nl
Postat av: p-bro

tja

så du åkte till andra sidan jorden för att käka kebab och godis! hehe.. Du jag vet en sko i kina du måste kolla upp. ska maila dig om det sen.

jag var ock kolla på din matta. nice. silke. jag lånar hem den...

hehe skojja bara.

men däremot lånade jag Im not there. den var schysst. lite rörig men ok. Neapel verkar fett. hade hellre sett det i verkligheten än på dom små bilderna. otroliga miljöer. ser helt otrorligt ut. imponerande. den bilden med apan vid monkey temple gillar jag.

ha det bra



2008-11-03 @ 13:42:47
URL: http://www.elitefleethiphop.com
Postat av: Jasp

Tack Gustaf for de varmande orden. Jag ska tanka pa dom nar jag star pa roda torget och lyssnar pa kalinka. Kebaben och godiset ar en viktig del av resandet och hittils maste jag saga att Indien ar valdigt starkt pa godisfronten. Bade de paketerade och de inhemska sweetsen. Aven bagerierna ar en hojdare. Jag ska forsoka uppdatera bloggen imorgon, den har datorn har inget usb uttag. Jag har hallt mig sysselsatt med hindu festivaler, statist i en bollywood film osv. men mer om det i nasta inlagg

2008-11-05 @ 16:39:30
Postat av: Johannes

Haha, du får kolla upp vad filmen heter som du var statist i. Så kan vi pausa och skratta när vi ser dig!



Godis är en viktig del av kulturen. Spännande att ta reda på och smaka vad de gillar i fjärran länder.

Som jag tänkte så var det mycket färglada omslagspapper och jag kan tänka mig att de prasslade rejält. Inget "biogodis" direkt (speciellt den där röda påsen).



Det gamla kungadömmet Boghtapor ser ut att vara taget direkt från filmduken. Måste vara coolt att få uppleva alla dessa miljöer.



Väntar på nästa inlägg nu!



/Johannes

2008-11-06 @ 12:20:42
URL: http://www.weeklythreesome.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0